Peninsula Bay Residence - Wanaka

back to New Housing
 

Design Brief

The brief was to provide a modest house to meet a limited budget and designed in a way to give it a holiday home feel. Facing west with views over Lake Wanaka the brief also called for a courtyard space sheltered from the prevailing wind that still maintained the view to the lake.

 

Project Description

The house was designed as a series of cedar clad pavilions linked together with a flat roof area that also forms a covered boardwalk to the garage block.

A view of Lake Wanaka through the west facing window is a feature of the entry. The cedar weatherboard claddings are run through as both internal and external linings in the entry space to add to the feeling of separation of the wings.

A large "floating" storage wall was used to separate the living / kitchen areas to help keep a link between the spaces while maintaining a visual division.

The materials selected for the living wing include plywood to the joinery and ceilings, polished concrete and stack bonded concrete block. Bi-fold doors to the west and east of the living spaces allow the house to be opened up to the views as well as giving views from the courtyard.

 

Creative Solution

Through the use of natural materials in the cedar and concrete combined with the pavilion style design the client's brief for a relaxed crib like home has been met. The living space is informal in its ambience while remaining functional and homely.

The result is a compact functional home with an informal feel that met the clients brief for design and budget.