Kelvin Heights Residence - Queenstown

back to New Housing
 

Built on a 640m² sloping site with just a 345m² available building area our client's brief was for a large contemporary family home. The site restrictions lead to a design over 3 levels with garaging and a flat to the lower level with living and bedroom spaces to the middle floor and further bedroom spaces to the top floor. Mono pitched roof lines were chosen to maintain the contemporary design and to fit under the 7.000m maximum height restriction.

The house was designed to maximise the views out over Lake Wakatipu and to Queenstown beyond and to provide natural light deep into the inner areas of the house. The use of the low mono-pitched roof to the living areas allowed for sun to the first floor spaces and views out over the roof below. Large opening doors to the front of the house allow for level egress from the living areas out onto an expansive deck designed to make up for the lack of usable site area. Materials are a mix of plaster and Hardies Titan Board to give clean crisp lines.

Visitors to the house are lead up a path to the north side of the house and access to the double height entry foyer is by way of a hardwood timber boardwalk built over a reflection pool fed by a waterfall feature through a stacked block screen wall.

The design of the house fully met the brief of the clients and has resulted in an extremely satisfying project for all involved.